Rozhovor - Hematologicko-transfúzní oddělení

Rozhovor

Česká Lípa 9. června 2017

Hematologicko-transfúzní oddělení Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa je akreditovaným pracovištěm, výsledky urgentních vyšetření krve zvládne poskytnout již do jedné hodiny. Co vše pacientům poskytuje, jsme se zeptali vedoucí laborantky oddělení paní Ireny Volejníkové.

1. Jaké služby poskytuje Hematologicko-transfúzní oddělení nemocnice svým pacientům?
Naše oddělení se skládá ze čtyř vzájemně propojených částí a každé pracoviště poskytuje pacientům něco specifického. Disponujeme moderní laboratoří, kde se zpracovávají vzorky krve jak pro základní, tak i pro speciální vyšetření. Dále máme hematologickou ambulanci, spravujeme úsek dárců krve a máme také speciální odběrovou místnost.

2. jaká vyšetření jsou pacientům poskytována nejčastěji?
Z laboratorních vyšetřeních se ve valné většině případů jedná o  vyšetření krevního obrazu, krevní srážlivosti nebo zjišťování krevních skupin. Zajišťujeme také krevní konzervy pro pacienty na všech odděleních nemocnice, krev slouží při operativě.

3. Další vaší součástí je hematologická ambulance.
Do naší ambulance, která je otevřena každý všední den od 7 do 15:30 hod., posílají své pacienty s žádankou zejména praktičtí lékaři. Provádíme zde běžná nebo odborná hematologická vyšetření. V ambulanci dále podáváme také krevní transfúze, infúze a provádíme vyšetření kostní dřeně.

4. Dárcovství krve je samostatnou kapitolou.
Za rok 2016 jsme měli více než 1 500 bezpříspěvkových dárců krve a  provedli jsme přesně 2 803 odběrů. Počet je to určitě vysoký, stabilně spolupracujeme s našimi stálými dárci, určitě bychom však v současné době uvítali novou a mladou generaci. Nyní proto provádíme osvětu na  místních středních školách tak, abychom nalákali k dlouhodobému dárcovství mladé lidi. Odběry provádíme dvakrát v týdnu, je to v úterý a  ve čtvrtek v dopoledních hodinách, dárce dostane ze zákona ve svém zaměstnání volno a malým zpříjemněním mu je občerstvení. Provádíme zde také autotransfúze, tedy odběry, kdy si pacient daruje krev sám sobě. V dnešní době je tato forma transfúze využívána zejména u mladších pacientů, kteří například podstupují výměnu kyčelního kloubu.

5. Kde najdou pacienti vaši odběrovou místnost?
Hematologická ambulance, místnost pro dárce krve i speciální odběrová místnost jsou umístěny ve 4. patře budovy polikliniky. Odběry provádíme každý všední den od 7 do 12 hod. Za loňský rok jsme odebrali krev na  11,5 tisíci lidem. Určitě však máme kapacity i na další klienty.