Rozhovor - nutriční specialistka

Nadváha a obezita trápí stále více a více lidí. Pomoc jim v českolipské nemocnici nabízí Dietologicko-obezitologická poradna.

Tu vede dlouholetá zaměstnankyně nemocnice paní Jiřina Hlávková, nutriční terapeutka se specializací a s odbornou garancí ústavního dietologa a rovněž vedoucího lékaře nutričního týmu MUDr. Věry Stojové.

Hlavkova (Hlávková Jiřina.JPG)

1. Pro koho je Dietologicko-obezitologická poradna určena a kde ji najdeme?                                           

Cílovou skupinou u nás tvoří dospělí s nadváhou nebo obezitou, početnou skupinu tvoří také diabetici s obezitou, pacienti před ortopedickými operacemi kloubů i klienti s dalšími onemocněními. Poradna je umístěna ve 4. patře budovy polikliniky.

2. Co musí klient udělat, aby služby poradny využil?

Máme dvě skupiny pacientů. Jedna, jde o početnější skupinu, jsou lidé s již zdravotními problémy způsobenými obezitou. Ti dostávají doporučení od svého praktického lékaře nebo od odborných poraden a naše kompletní služby jsou jim poskytovány zdarma. Druhou skupinu tvoří lidé, kteří chtějí například zlepšit životosprávu nebo chtějí poradit se zdravým životním stylem a redukovat svoji hmotnost. Ti si u nás službu již zaplatí. Provoz poradny je pět dní v týdnu a nezbytností je samozřejmě se u nás telefonicky objednat.

3. Kolik  pacientů poradna pojme a převažují spíše ženy nebo muži?

Počet návštěv v loňském roce dosáhl výše více než 900 klientů a převážnou většinu tvoří ženy. V posledních letech však výrazně slupl také počet mužů, kterým není jejich obezita jedno a menší počet tvoří obézní děti, které doprovázejí rodiče. 

4. Co pacientům doporučujete, jaká opatření používáte? 

Ke každému pacientovi přistupujeme individuálně, je samozřejmostí individuální posouzení stavu pacienta. Nejvíce aplikujeme například dietu redukční, diabetickou, v posledních letech narostl počet pacientů s intolerancí na lepek, dále například doporučujeme dietu šetřící, žlučníkovou nebo žaludeční. Důležité je snížení obsahu tuků a cukrů v jídlech a zároveň však dbát na vyváženou stravu.

5. Jak terapie u vás probíhá?   

Nezbytná je vstupní konzultace, která zahrnuje celkovou anamnézu, zjištění současných výživových návyků, používáme nutriční dotazník, zvážení na přístroji vyhodnocujícím skladbu těla se zjištěním množství tuku a svalů v těle, změření obvodu břicha, boků, výpočet BMI, zjištění bazálního metabolismu, zjištění doporučeného kalorického příjmu a ve finále určení cíle klienta. Následuje sestavení individuálního jídelníčku, případně vysvětlení technologických postupů přípravy stravy. Pacient získá také doporučení vhodných a nevhodných potravin, úpravy stravy a nezbytného pitného režimu. Vše samozřejmě v průběhu dalších kontrol s klientem vyhodnocujeme, probíhají kontrolní vážení, měření, zhodnocení přínosu nového jídelníčku a individuálně se domlouváme na dalších postupech.

6. Jaký evidujete zájem o služby a čím je poradna výjimečná?

Zájem je opravdu značný, služby poskytujeme našim pacientům přibližně 10 let a nabízíme jim objektivní odborný dohled a odborné zázemí. V době mnoha výživových směrů a postupů, ve kterých se lidé sami nevyznají, k nám do zdravotnického zařízení přicházejí s velkou důvěrou. Určitě značnou roli hraje také bezplatné vedení redukce váhy ze strany vybrané skupiny klientů, což je na trhu méně obvyklé.  

 

Poradna spolupracuje se Stravovacím provozem Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa v čele s vedoucím oddělení Mariánem Bučkem, RNt. Stravovací provoz nabízí služby nejen pro pacienty nemocnice a zaměstnance, ale vyváženou i dietní stravu si může objednat i široká veřejnost. 

7. Vedoucímu stravovacího Mariána Bučka, RNt. patří poslední otázka. Jak si mohou lidé z České Lípy i okolí objednat obědy, ať již klasické nebo dietní?

Za nás stačí, pokud nám zájemce zavolá na telefonním čísle 487 954 102, kde nutriční terapeutky vysvětlí postup a časy výdeje obědů a odpoví na veškeré otázky, které zájemce zajímá ohledně nabízené stravy. V nabídce je na každý den celkem pět jídel, tři pokrmy jsou klasické, dva jsou dietní. Cena jídel, které vždy zahrnují polévku a hlavní jídlo, případně také salát, kompot a pitný režim, je pro veřejnost stanovena na 60 Kč.  



Operační program pro lidské zdroje (logo-esf-web-sirka.gif)
Regionální operační program severovýchod (eu_severovychod_banner.jpg)