Život v kufříku

Česká Lípa 19. února 2018

Českolipská nemocnice, jako první nemocnice v roce 2018, se zapojila do celorepublikového charitativního projektu Život v kufříku. V pořadí 24. porodnice bude dětem, které jsou z různých důvodů odloučeny od svých biologických rodičů, připravovat kufříky, kde budou uloženy nejdůležitější informace prvních dní narození miminka.

Projekt ve faktické podobě přináší praktický kufřík, který obsahuje co nejdetailnější a nejpestřejší informace a „suvenýry“ spojené s dobou jejich narození. Zároveň na tento projekt navazují spolky pěstounů a další, kteří o dítě pečují. „Děti odloučené od svých biologických rodin nemají často příležitost získat informace o své minulosti. Údaje o narození miminka, jeho první dny, informace o pečujících a láskyplných náručí, to vše je evidováno spolu s fotkami v těchto kufřících. Kufřík dále obsahuje ručně vyrobené hračky, pletený obleček, dudlík, lahvičku, fotoalbum a památníček, popsala Iva Říhová, výkonná ředitelka a spoluzakladatelka Nadačního fondu LA VIDA LOCA. „Shromáždění faktů o době i o lidech, kteří jsou s dobou po narození spojeni, jim pomůže minulost přijmout a vykročit do budoucnosti. Proto velmi děkujeme sestřičkám, které pečují o tyto miminka a pečlivě zaznamenávají všechny údaje o prvních dnech miminka, uvedla spoluzakladatelka a předsedkyně správní rady Nadačního fondu Martina Opava.

Českolipská nemocnice bude mít díky zapojení se do projektu Život v kufříku Nadačního fondu LA VIDA LOCA pro rok 2018 k dispozici celkem 10 ks těchto kufříků a tiskárnu na pořízení fotografií. V loňském roce bylo na Novorozeneckém oddělení  českolipské nemocnice k adopci určeno celkem 7  dětí.